Najneobičnija mesta koja možete videti u Budimpešti

1.    Szabó Ervin Library

Velika biblioteka smeštena u neo-baroknoj Wenckheim palati, zahvaljujući lokaciji koja je u blizini nekoliko univerziteta u gradu, popularna je među studentima.

Posetioci mogu kupiti ulaznicu za zgradu, čiji enterijer je ukrašen lusterima, drvenim rezbarijama i starim kaminima.

 

2.    Bolnica u bunkeru (The Hospital in the Rock)

Nekada tajna bolnica, smeštena u nuklearnom bunkeru, danas predstavlja jedinstveni muzej u kome su dozvoljene posete u pratnji vodiča.

Otkrijte šta se dešavalo unutar njenih zidina, uključujući tretman pacijenata tokom Drugog svetskog rata i Revolucije 1956 godine. U muzeju su izloženi i medicinska oprema i oprema protiv radijacije.

www.sziklakorhaz.eu

 

3.    Budapest Cave Church

Budapest Cave Church se nazali na neobičnj lokaciji u pećini Gellért Hill. Napravljena je 1926. godine. Crkva je aktivna sa redovnim službama i pripada mađarskom Paulite order.

Otvorena je za posetioce, koji uz malu naknadu mogu da iskuse ovaj istorijski šarm.

 

4.    Termalna voda u tajnom skrovištu

Sakriveno ispod Elizabeth Bridge, nalazi se izvorište termalne vode za koje se tvrdi da dovodi do neverovatnih lečenje ukoliko se ova voda pije.

Voda potiče iz tri različita izvora, i pomaže u lečenju poremećaja poput stomačnih problema, respiratornih problema i hipertenzije.

5.    Semmelweis Medical Museum

Godine 1965. ovaj muzej otvorio je svoja vrata posetiocima zainteresovanim za više informacija o istoriji medicine. Stalna postavka se fokusira na zapadnu medicinu (sa naglaskom i na mađarsku medicinu), dok privremeni eksponati razmatraju medicinski razvoj u današnjem svetu.

U međuvremenu, susedna  Golden Eagle Pharmacy, omogućava zanimljiv uvid u tradicionalnu mađarsku apoteku.

 

6.    Zwack Unicum Museum

Često se smatra nacionalnim pićem Mađarske. Unicum, zajedno sa svojim proizvođačima, porodicom Zwack, ima fascinantnu istoriju preživljavanja dva svetska rata i dug period komunističke okupacije. Danas posetioci mogu saznati sve o tome u ovom muzeju.

 

7.    Ronald Reagan statua

Možda izgleda malo čudno da se statua jednog američkog predsednika može naći u centralnoj Budimpeštiu na Liberty Square. Medjutim, statua je stvorena u čast Reganovog rada na okončanju hladnog rata, koji je imao značajan uticaj na okončanje sovjetskog uticaja u Mađarskoj.

 

8.    Pećine i podzemni lavirinti

Ispod Budima, može se posetiti mreža pećina kao jedan od alternativnih načina za istraživanje grada. Na raspolaganju su ture uz vodiča sa dobro osvetljenim prolazima i avanturističkim pećinskim iskustvima.

9.    Dečija železnica

Jedinstvenost i  šarmantnost pruge na Budimu čini iznenađujuća grupa osoblja: deca! Nadzor vrše odrasli, dok deca kontrolišu karte, saobraćaj i još mnogo toga.

Voz se zaustavlja na više popularnih tačaka, ali ono što stvara neobično iskustvo jesu sama vožnja i osoblje.

 

10.    Gül Babin grob

Osmansko carstvo vladalo je nad Mađarskom više od 100 godina između 16. i 17. veka, a ostaci iz ovog perioda mogu se naći širom zemlje.

Grobnica Gül Baba u Budimpešti je jedan od takvih primera: izgrađena sredinom 1500-ih, opstala je tokom godina, a danas je popularna lokacija za hodočašće i zanimljiv uvid u mađarsko osmanlijsku istoriju.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom o privatnosti
U redu