Vodič kroz Šibenik

Šibenik – grad koji Vas vraća u doba renesanse i čuvenih graditelja

Grad na oko 700km od Beograda, koji možete posetiti kako leti kada je špic turističke sezone, tako i u proleće ili jesen kada možete uživati u prijatnoj klimi, obilascima mnogobrojnih turističkih lokaliteta,kao i hrani u nekom od mediteranskih restorana sa dugom i bogatom tradicijom pripreme autentičnih specijaliteta.

Kada prošetate glavnim trgom u Šibeniku, okruženi brojnim palatama, renesansnim građevinama koje su očuvale svoje prvobitne konture osetićete koliko svaki kamen odiše istorijom i čuva brojne priče prošlih vremena.

Šibenik je jedan od najstrijih hrvatskih gradova na Jadranu čiji se nastanak vezuje za 11. vek. Burna istorija ovih prostora i mnogobrojna osvajanja i ratovanja učinila su da ovaj grad i dan danas krase ostaci utvrđenja koja svedoče o tim vremenima.

Svedoci prošlih vremena:

Čak četiri različite tvrđave možete posetiti i to Sv. Ivana, Sv. Mihovila, Sv. Nikole i Šubićevac. Najstarija i najpznatija je tvrđava Sv. Mihovila koja se prvi put spominje još 1066. godine. Tokom istorije, menjala je vlasnike i namene, bila u rukama Vizantije, Mletaka, Venecije… Danas su očuvane četiri kule i delovi zidina, a pojedini delovi se nalaze urađeni i u drugim objektima širom Šibenika. Pruža odličan pogled na grad i čitav zaliv.

Ono što ćete sigurno odmah zapaziti je i Katedala St. James, jedan od simbola grada. Zbog svoje lepote (na kojoj može da zahvali čuvenom graditelju Juraj Dalmatinacu) i istorijskog značaja nalazi se i na listi svetske baštine UNESCO-a. Osim specifičnog načina gradnje, gde je kao materijal korišćen samo kamen, prepoznatljiva je i po 72 skulpture glava različitih ljudi na apsidama, znak renesansnog realizma u svetskoj arhitekturi. Tu se mogu naći lica muškaraca, žena, dece pa i sluškinja, verovatno poznatih ličnosti iz tog vremena. Zimi Katedrala je otvorena svaki dan od 8:30h – 12h i od 16h – 20h, a tokom leta se može posetiti bez prekida od 8:30 – 20h.

St. James katedrala

U neposrednoj blizini, na Trgu Republike Hrvatske nalazi se i Gradska većnica čiji je prvobitni izgled sačuvan a datira iz 16. veka, zatim Kneževa palata kao i Biskupska palata. Primetićete da je ceo ovaj prostor bogat građevinama iz perioda renesanse i da zaista omogućava da se osetite kako da ste se vratili u neku od minulih epoha.

Šibenik je poznat i po mnogobrojnim religijskim objektima, pa se na tom području nalze čak 24 crkve. Najpoznatija je crkva Sv. Ivana, primer mešavine gotičkog i renesansnog stila koja datira iz 15. veka. Tu su i crkve Sv. Franje, Sv. Barbare, crkva Sv. Krševana.

Posebnu atrakciju čini Trg četiri bunara. Na platou, na kome se nekada nalazila javna gradska cisterna koja je grad spašavala tokom sušnih perioda i koja je izrgađena 1446. godine, i danas su vidljivi ostaci 4 bunara odakle se voda i crpela. Ovo mesto danas je iskoriščeno tako da su sada tu mesta za izlazak, kafići, vinski bar, izložbeni centar, mesto gde tokom leta nastupaju čuvene hrvatske klape.

Snalaženje u gradu nije teško, tgr je mesto koje okuplja najveći broj znamenitosti do kojih stižete laganom šetnjom. Kada poželite da nešto i pojedete ovde Vam odličnih restorana i autentičnih recepata neće faliti. Tu su mnogobrojne konobe koje nude mediteranske specijalitete ili tradicionalne zalogaje poput hrane ispod sača, pršute a sve to uz Babić, čuveno vino sa ovih prostora.

Evo nekoliko predloga :

  1. Uzorita, najstariji restoran, datira iz 1889. godine, na oko 15 minuta hoda od centra nudi kako mediteransku tako i tredicionalnu kuhinju u veoma autentičnom enterijeru.
  2. Pelegrini (konoba i vinoteka), nalazi se u istoimenoj građevini staroj preko 700 godina, u neposrednoj blizini katedrale Sv. Jakova. Ovde ćete pronaći spoj odlične hrane, istorije i savremenog minimalističkog uređenja. Radno vreme je od 12h – 24h, osim ponedeljka koji je neradan dan.
  3. Gradska većnica, još jedan restoran na trgu koji nudi dalmatinske specijalitete, morske plodove, ribu.

Ukoliko Šibenik posećujete tokom leta, možda će Vam biti zanimljivo da to učinite baš za vreme Međunarodnog dečjeg festivala koji se održava krajem juna i početkom jula. U okviru festivala organizuju se mnogobrojne radionice, muzičke i filmske večeri, dečje povorke.

Još jedna attakcija koja može biti zanimljiva deci, ali i odraslima je i Akvarijum koji od nedvavno postoji u Šibeniku. Obuhvata oko 20 manjih akvarijuma sa najrazličitijim morskim stanovnicima.

Ukoliko se odlučite da u Šibeniku ostanete malo duže, predlažemo Vam da iskoristite blizinu dva nacionalna parka i posetite Kornate i Krku, mesta koja očaravaju netaknutom prirodom.

Nacionalni park Kornati, proglašen je nacionalnim parkom 1980. godine, obuhvata najrazuđeniji skup ostrava na Jadranu koji čini više od 90 ostrvaca. Mnoštvo ostrvaca i bogata flora i fauna privlače mnogobrojne zaljubljenike u prirodu i pravi su raj za nautičare i ronioce. Ovde nema stalnih stanovnika, ali je veliki broj robarskih kućica pretvoren u restorane ili privremene objekte za smeštaj turista.

Nacionalni park Krka obuhvata površinu od 109 kilometara kvadratnih najlepšeg dela toka reke Krke. Najposećeniji delovi su Skradinski buk i Roški vodopad. Skradinski buk je jedna od najpoznatijih hrvatskih prirodnih lepota, a čine ga sedrene kaskade, ostrvca i jezera. Do oba vodopada je lako doći, a privlačni su svim ljubiteljima prirode, kao i onima koje zanimaju narodni običaji kao i bogata ugostiteljska i kulturna ponuda. Sva mesta od značaja možete pogledati na interaktivnoj mapi i tako unapred isplanirati svoju posetu.

Nacionalni park Krka

Možda Vas je naš vodič iznenadio i otkrio Vam neke nove zanimljive lokalitete, možda ste već posećivali Šibenik , ali uvek ima razloga da mu se opet vratite. Nadamo se da će Vam naši predlozi biti od koristi. Iskoristite naše savete ili sami napravite svoju rutu i bacite se u otkrivanje. Sa zadovoljstvom Vas vodimo u Šibenik.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom o privatnosti
U redu