Vodič kroz Budimpeštu

Budimpešta – mesto gde se tradicija i futurizam susreću na obalama Dunava.

Grad na obali Dunava,  na samo oko 400km od Beograda, idelna je destinacija za nezaboravni vikend, romantično puitovanje koje i bez mnogo planiranja uvek možete priuštiti, grad koji ima šta da ponudi, od impresivnih građevina i istorijskih spomenika, do odličnih zalogaja, romantike i šopinga.

Budimpeštu možete posetiti tokom novogodišnjih praznika, dok je trese šoping groznica uz milione lampica, u ranu jesen dok je još prijatno šeteti obalama Dunava ili sa prvim prolećnim zracima sunca dok sa nestrpljenjem čeka sezonu kupanja na otvorenom u jedinstvenim termalnim bazenima, karakterističnim za ovaj evropski grad.

Budimpešta je 1987. dodata na listu svetske baštine UNESCO  i to zahvaljujući kulturnom i arhitektonskom značaju Dunava, Budim Castle Hill-a i Andrassi Avenue. Većina ključnih tačaka koje treba obići nalaze se upravo na ovim lokacijama. Snalaženje je prilično lako, Dunav deli grad na dva dela, mapa Vam je dovoljan saputnik, a uvek možete potražiti pomoć i od meštana koji su već navikli da je njihov grad veoma popularna turistička destinacija. Rado će Vam pomoći.

Svoj obilazak možete koncipirati i tako da odvojite vreme posebno za Budim (deo koji odiše istorijom i gde ćete zabeležiti najlepše fotografije), posebno za Peštu (sada urbaniji deo grada koji živi punim plućima). Na kraju se opustite uz šetnju obalama Dunava, krstarenje rekom ili u nekom od termalnih kupatila. Orijentiri Vam mogu biti i mostovi koji predstavljaju posebnu atrakciju u Budimpešti.

Kao prevozno sredstvo možete odabrati metro, koji je brz, nije skup a polasci su veoma česti. Karte za metro možete kupiti  na metro stanicama, kioscima, u nekom hotelima. Raspitajte se i o dnevnim ili turističkim kartama, i tako dodatno uštedite.

Ukoliko se nalazite na Castle Hill-u (Buda Hills), ne propustite:

 1. Kraljevska palata(Kiralii Palota), (I Szent György tér), sagrađena polovinom 13. veka, više puta je  razarana i obnavljana. Danas je dom dva velika i značajna mađarska muzeja , takođe i stecište Nacionalne biblioteke. Jedan od muzeja je Nacionalna galerija (Nemzeti Galerie), koja sadrži impersivnu kolekciju umetničkih dela u periodu od 11. veka do danas. Mogu se videti srednjovekovne i renesansne kamene skulpture, gotičke drvene skulpture, kasnogotički oltar, slike iz raznih epoha, kao i umetnost 19. i 20. veka.  Za lakše snalaženje preporučujemo Vam da plan razgledanja napravite konsultujući mapu galerije. Radno vreme je od 10h – 18h, osim ponedeljka kada nema obilaska.

Drugi muzejski prostor čini The Castle Museum, (I Szent György tér 2 )deo istorijskog muzeja Mađarske i sadrži pregled 2000 godina duge istorije.

 1. Ribarski bastion (East of Szentháromság tér), sagrađen 1905. godine. Odlično mesto odakle se pruža neverovatan pogled na drugu obalu Dunava. Građevina ima 7 kula. Ulaz se naplaćuje. Osim pogleda, sebe možete obradovati i suvenirima koje se ovde mogu kupiti.

Ribarski bastion

Mostovi Budimpešte – orijentiri koje morate zapamtiti

Lančani most (SZÉCHENYI LÁNCHÍD), najpoznatiji, najstariji most Budimpešte. Omiljeno mesto za fotografisanje, prizor koji u toku noći, kada je osvetljen reflektorima, zaista zadivljuje. Sagrađen je na inicijativu Count István Széchenyi, 1849. godine kao drugi najveći viseći most na svetu.  I most je tokom istorije rušen, ali je uvek obnavljan, tako da je i danas zadržao svoj autentični izgled.

Treba pomenuti i Arpad most ( kao najduži, 973m), Elizabet most (prvobitno viseći, a nakon obnove moderan kablovski most), Petefi most (najjužniji most) kao i najnoviji Lagimaniosi most (u duhu savremene arhitekture i sa spektakularnim sistemom osvetljenja).

Kada se nađete u Pešti ne propustite:

 1. Zgrada parlamenta – Orszaghaz (District V, Kossuth tér), najveća građevina u Bidimpešti izgrađena između 1885. i 1902. godine, jedan je od simbola grada na samoj obali Dunava koji  godišnje beleži i pola miliona posetilaca. Unutrašnjost čini čak 691 prostorija. Holovi su pretvoreni u svojevrsne galerija umetničkih dela  iz 19. veka. Ne propustite da vidite i krunu Svetog Stefana koja se ovde čuva. Kako biste obišli parlament, morate se uključiti u neku od organizovanih tura gde ćete dobiti sve informacije o istorijatu i pojedinostima ove građevine. Unapred se obavestite o mogućnostima zakazivanja posete, kao i o zasedanjima koja se ovde odvijaju, jer je tada onemogućen obilazak.
 2. Bazilika Svetog Stefana (Szent István tér 1), najpoznatiji je verski objekat u neoklasičnom stilu, gde se čuva mumificirana ruka prvog kralja Mađarske. Kupola crkve je visoka 96m, odakle se pruža neverovatan pogled na čitav grad. Izgrađena je 1906. nakon 50 godina gradnje. Nedavno je renovirana.
 3. Velika Sinagoga, (VII Dohány utca 2, metro stanica M2 Astoria), sagrađena 1859. godine i najveća je u Evropi. Nedaleko se nalazi i Jevrejski muzej, sećanje na holokaust mađarskih i transilvanijskih Jevreja.

Uživanje koje se ne propušta – opustite se u nekom od termanlnih centara.

 1. Széchenyi Fürdő (District XIV, Városliget, Állatkerti körút 11), najveći termalni kompleks u Budimpešti. Sastoji se iz nekoliko zatvorenih i dva otvorena bazena, koja zahvaljijući temperaturi vode ostaju otvorena i tokom zime. Možete uživati i u masažama i terapiji blatom. Preporuka je da se pre odlaska obavestite o cenama i uslovima korišćenja tretmana.
 2. Gellért(Kelenhegyi út 4),najstariji hotel sa toplom izvorskom vodom koji pruža mnoštvo tretmana, kupanje u otvorenim i zatvorenim bazenima.  Ipak za većinu tretmana je neophodna i preporuka doktora.
 3. Rudas bath (Döbrentei tér 9), Tursko kupatilo izgrađeno u 16. veku za vreme turske okupacije, tako da je i u samoj arhitekturi prmetan otomanski uticaj. Bazen i sauna potiču iz 1896. godine. Enterijer čini 10m visoka kupola koju drži 8 stubova. Možete kupiti dnevne ulaznice ili se možete ograničiti samo na korišćenje bazena.

Naš savet je da uvek najpre kupite samo ulaznicu, koja najčešće podrazumeva samo korišćenje bazena, a da se na licu mesta raspitate o ostalim uslugama i tek onda odaberete i po neki željeni tretman. Njihovi saveti i preporuke će Vam olakšati izbor.

Nakon uživanja u termalnim izvorima ,predlažemo Vam da se upustite u gastronomsko otkrivanje Budimpešte koja je jednako poznata i po svojim specijalitetima koje morate probati. Pomenućemo tradicionalne kao što su gulaš i paprikaš (sa dosta mesa)  ili riba sa Balatona, ali i doboš tortu i gundel palačinke.

U Budimpešti postoji mnoštvo restorana i kafea, kako onih internacionalne kuhinje tako i tradicionalnih sa autentičnim specijalitetima. Primer može biti Kádár bácsi’s (Klauzá tér 9), porodični restoran koji nudi tradicionalna mađarska jela. Moramo pomenuti i restoran Karpatia, kao jedan od najstarijih u gradu.

Šoping u Budimpešti – omiljena aktivnost već generacijama!

Želite da za sebe ili one koje volite odaberete najlepše mađarske suvenire, autentičnu grnčariju ili dizajnerske komade. Ne propuštate priliku da se snadbete i začinima sa ovih prostora, tu su i poznata vina koja morate bar degustirati. Tržnice u Budimpešti će Vam omogućiti da se sa puta vratite sa mnoštvo poklona, uspomena, sitnica… Tradicionalne pijace ili šoping molovi, vodimo vas u obilazak!

 1. Nagycsarnok, najveća tržnica u Budimpešti. U ponudi je hrana, piće, tradicionalni predmeti, suveniri. Ponuda je bogata, a prodavci spremni i na „cenkanje“, pa se upustite i u ovu avanturu . Tržnica, koja je nedavno i renovirana, se nalazi na južnom kraju čuvene Vaci ulice,  tako da možete nastaviti sa kupovinom i tamo.
 2. WestEnd City Center, (Váci út 1-3, metro linija 3) nalazi se u pomenutoj Vaci ulici, okuplja preko 400 prodavnica najpoznatijih brendova, što ga čini i najvećim u Budimpešti. Radno vreme je od 8h – 23h, vikendom do 21h.
 3. Corvin Shopping Center, (Futó utca 37-45, metro linije 4 i 6), relativno novo mesto u srcu Budimpešte. Ponuda slična kao u beogradskim centrima . Tu su C & A, H & M, Pull & Bear, Orsay, Jeans Club, Tamaris, Promod, Tally Weijl,, DM drogerie market, Deichmann, Hervis, Electro World, Costa Cafe. Ukoliko želite da proverite da li je ponuda ista kao i u Srbiji, svratite.

Vaci ulica Budimpešta

Distrikt 8 – novo lice Budimpešte.

Ukoliko ste od onih koji vole da zavire i u one delove grada koji nisu toliko posećeni od strane turista, predlažemo Vam da posetite Distrikt 8 (Józsefváros), nekada prilično zapuštenu oblast, danas mesto gde možete naći neke nove umetnike, dizajnere, entuzijaste i nov koncept zabave. Preporučujemo Vam da posetite  Krúdy Gyula ulicu prepunu kafea, restorana, prodavnica. Preko dana, to su modeno uređena mesta gde uz kafu možete uživati i u izložbama i performansima, dok se uveče pretvaraju u klubove sa različitim vrstama muzike.

Ovde nećete naći one nezaobilazne turističke atrakcije o kojima ste slušali, ali ćete otkriti kako Budimpešta zapravo živi, u kojim pravcima se razvija, čime su zaokupljeni tamošnji umetnici, gde nalaze inspiraciju, kako se  zabavljaju.

Kada već govorimo o zabavi, moramo pomenuti i Sziget festival  (na lokaciji Majus 9, park) koji se svakog leta polovinom avgusta održava u Budimpešti. Po koncepciji sličan je novosadskom Egzitu, okuplja zaista značajna imena svetske muzičke scene. U  vreme održavanja festivala okupi se preko pola miliona posetilaca i preko hiljadu muzičara. Dobar razlog da svoj put u Budimpeštu planirate baš u vreme festivala.

Za ljubitelje nešto drugačijeg zvuka, tu je Budapest spring festival, koji svake godine okuplja ljubitelje klasične muzike i opere.

Nekako nam se čini da ovde moramo pomenuti i Vasarely muzej. Ovaj nesvakidašnji muzej nalazi se u oblasti Obuda i čuva dela Victor Vasarelyja, pionira Op Art pravca. Reći ćemo Vam da će se eksponati i to preko 400 različitih umetničkih dela ovog autora, igrati sa vašim čulom vida. Dovoljno da Vam zagolicamo znatiželju.

Budimpešta je zaista destinacija za koju uvek možete izdvojiti dovoljno vremena (i novca) i sebi priuštiti putovanje koje ćete dugo prepričavati. Šoping ili obilazak, zabava ili opuštanje, porodično putovanje ili romatničan vikend,  Budimpešta nudi opciju za svakoga. A možda ćete poželeti da baš ovu novu godinu dočekate na nekom od tamošnjih trgova uz spektakularan vatromet.

Kada god da se odlučite da otputujete, pozovite nas. Fudeks Vam omogućava da udobno i sigurno započnete svoju mađarsku avanturu. Jedva čekamo da čujemo kako ste se proveli. Utiske nam možete ispričati već pri povratku.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom o privatnosti
U redu