Vodič kroz Italiju

Italija  (Trst, Vićenca, Verona, Bolonja, Firenca)

Vodimo vas do najlepših gradova Italije. Predlažemo Vam da svoje proputovanje započnete baš iz Trsta, da nakon šoping maratona i ispijanja čuvene kafe nastavite i dalje, da posetite Vićencu ili obližnju Veronu i na kraju da sebi priuštite posetu možda i najpoznatijim muzejima sveta gde se čuvaju dela najvećih umetnika svih vremena – Firenca i muzejske zbirke pred kojima ostajete bez daha.

Pa da krenemo!

Trst

Nekada popularna destinacija svih Jugoslovena, da li zbog nižih cena ili prestiža, Trst je uvek iz naše perstektive imao zapaženo mesto na šoping mapi Italije. Postojao je i običaj da se često „skokne“ do Trsta naročito ako ste bili na proputovanju ili na odmoru u Sloveniji ili na hrvatskom primorju.  Da li je danas tako  i šta obavezno treba videti u pauzama kupovine?

Treba reći da je Trst imao nešto drugačiji istorijski razvoj, zbog svog položaja (nalazi se na granici sa Austrijom i Slovenijom) u odnosu na druge gradove u Italiji pa su primetni jači uticaji kako Austrije (naročito vidljivi u arhitekturi), tako i Slovena pa i Grka.

Trst luka

Ukoliko se odlučite za šetnju Trstom i razgledanje ne propustite:

 1. Castello di Marimare , na 6 km od Kanala Grande i centra Trsta, nalazi se ovaj dvorac iz 19. veka podignut za austirjskog najvojvodu Maksimilijana i njegovu suprugu. U dvorcu možete videti  kako je izgledao život aristokratije u tom periodu. Okružuje ga park koji se takođe može razgledati. Možete ga posetiti u periodu od 9h – 19h po cenu ulaznice od 6 eura.
 2. Bazilika Di San Giusto (piazza della Cattedrale) sagrađena je 1400. godine. Nastala je spajanjem dve katedrale iz srednje veka. Sadrži freske i mozaike iz   i 13. veka.
 3. Veliki trg Piazza dell’Unità d’Italia, je trg na kome ćete se sigurno naći i predstavlja primer uticaja austrougarske arhitekture. Ujedno je i jedan od najprostranijih italijanskih trgova. Ovde možete napraviti pauzu i popiti čuvenu kafu zbog koje se nekada i išlo u Trst. Naša preporuka je caffè latte.

Trst je velika luka ali nema obeležja koja obično karakterišu takva mesta. Da biste ga istražili i uvideli sve specifičnosti naša preporuka je da šetate, zavirite svuda, otkrijete i neka nova mesta. Možete prošetati duž Kanala Grande i  obavezno posetite i  pravoslavnu crkvu Svetog Spiridona.

Katedrala Di San Giusto Trst

A kako biste ostali verni tradiciji i možda ponovo zakoračili stopama Vaših baka ili se prisetili kako se nekada iz Trsta vraćalo prepunih kesa, vodimo Vas i u šoping.

Trst je poznat po velikom broju butika i prodavnica (oko 4000) gde se može naći veliki izbor odeće i odevnih predmeta od kože. Radno vreme je uglavnom od 9h-20h, osim u vreme praznika. Ukoliko želite da šoping obavite u vreme velikih rasprodaja, pravo vreme za posetu je početak januara ili kraj jula meseca.

Borgo Teresiano je deo Trsta gde se nalazi najveći broj prodavnica. Tu možete kupiti odeću, obuću i sitnice za svakodnevnu upotrebu. U trstu postoje i dva velika šoping mall –a. To su Giulia (Via Giulia, 75/3) i Torri d’Europa (Via Bartolomeo d’Alviano, 23).

Za ljubitelje antikviteta adresa je Piazza dell’Unità d’Italia poznata i kao Piazza Grande deo Trsta gde se mogu naći umetnički i antikvarni predmeti poput nakita, nameštaja , porcelana ili drugih umetničkih unikatnih predmeta.

Predlažemo da se u pauzama okrepite u nekom od popularnih kafea. Naš predlog je Caffè degli Specchi, jedno od najstarijih mesta u gradu ili poslastičarnica Pirona, smeštena ispred palate koja jenekada bila dom Džejm Džojsa.

Vićenca

Ili kako mnogi tvrde Paladijev grad, grad arhitekte koji je Vićenci podario mnoštvo građevina koje su zbog svoje lepote i značaja pod zaštitom UNESCO-a.  Umetnik je postao simbol Venecije i njihova veza je neraskidiva. Vićenca se nalazi na severu Italje i četvrti je najveći grad u pokrajini Veneto.

Arhitekta Andrea Palladio je umenik o kome se morate obavestiti pre puta u Vićencu. Živeo je i stvarao u 16. veku i njemu je bila poverena restauracija većine građevina u Vićenci nakon ratnih razaranja. Zahvaljujući tome, njegovom talentu i prepoznatljivoj neoklasičnoj arhitekturi mnoge vile, palate i crkve, koje su i dan danas turistička atrakcija, su poslužile kao primer i uzor mnogim graditeljima širom Evrope i sveta.

Preporučujemo Vam da posetite stari deo grada.

 1. Teatro Olimpico (Piazza Matteotti 11), Paladijeva građevina započeta 1580. godine, a završena 5 godina kasnije je Paladijevo poslednje remek delo. Po strukturi podseća na rimske amfiteatre. Kasnije je izgrađena i pozornica na kojoj se i danas održavaju različiti performansi. Jedan od dragulja iz Paladijevog opusa. Ovaj jedan od retkih teatara iz tog doba koji je još uvek u funkciji možete obići u periodu od 9h – 17h po ceni od oko 10eura uz mogućnost obilaska i Paladijevog muzeja (Contra’ Porti 11). Ukoliko želite sebi da priuštite i privilegiju i da ovde odslušate neki koncet, na sajtu možete pronaći detaljne informacije o rasporedu dešavanja.
 2. La Rotonda (Via della Rotonda),još jedna Pladijeva građevina koja i nakon 500 godina i dalje predstavlja inspiraciju za mnoge umetnike. Građena je oko 1570. godine. Ubrzo prelazi u vlasništvo porodice Capra. Za javnsot je otvorena od 1986. godine i upravo svedoči o načinu života njenih vlasnika. Možete je obići spolja i prošetati okolinom ili možete ući i unutra ali to je omogućeno samo sredom i subotom. Vila se nalazi na 20-ak minuta hoda od centra Vićence, a možete do nje stići i autobusom, linija 8.
 3. Villa Valmarana Ai Nani (Stradella dei Nani, 8), sagrađena je 1669. Godine i nalazi se na oko 500m od La Rotonde . Ova građevina čuva čak 1757 slika Giambattista Tiepola i njegovog sina Giandomenico. Oko vile nalazi se vrt koji je otvoren za javnost i u kome se nalazi i gostinjska kuća , takođe svojevrstan muzej, koju takođe možete obići. Ulaz košta oko 10 eura.
 4. Piazza del Signori, skver koji morate posetiti, srce Vićence, mesto gde se nalazi i Palladian basilica, čuvena Palladijeva građevina iz 1549. Godine koja je služila kao sud i gradska kuća gde su obavljani svi javni poslovi. Danas je povremeno otvorena za javnost, uglavnom u vreme izložbi, ali sa trga je moguće videti ono što je i suština ove građevina – njena impozantna arhitektura i stil koji je prepoznatljiv.

La Rotonda

Nakon obilazaka vodimo vas na ručak. A i kako se nalazite u Italiji, gde hedonizam nije nepoželjan, za Vas biramo samo najbolje. Restoran koji se nalazi u gradu na nekoliko minuta hoda od Piazza del Signori i koji je i izbor lokalnog stanovništva je Antico Ristorante agli Schioppi (Piazza del Castello ) . Domaća hrana, italijanski specijaliteti i mnei koji se menja na svakih 15 dana kako bi išao u korak sa sezonskim namirnicama. Restoran ne služi hranu nedeljom i ponedeljkom.

Verona

Grad na severu Italije, na samo 50km od Vićence,  drugi je po veličini u pokrajini Veneto. Prva asocijacija na Veronu sigurno je možda i najčuvenija ljubavna priča na svetu, priča Romea i Julije. Bilo da Vas zaplet ove priče motiviše da se i Vi nađete na čuvenoj terasi ili jednostavno želite da proverite zašto je u Veroni sve nekako romantičnije, dobrodošli ste.

Verona se pominje još oko 500. godine p.n.e. Razvijala se uporedo sa Rimskom imperijom i svoj brz razvoj duguje možda i najviše svom geografskom položaju i mogućnosti da bude centar trgovinske i vojne moći severne Italije onog vremena. Nakon pada carstva, upliv vrše i varvarski uticaji, ali zatim tokom 13. i 14. veka Verona dostiže svoj kulturni i umetnički preporod, naročito za vreme dinastije Scaligero.

Nalazi se u podnožju Alpa, između Milana i Trsta i ukoliko sa nama krenete na put, Verona je nezaobilazna stanica koju ne propuštamo. Osim romantike i čuvene Šekspirove tragedije, Verona i te kako ima šta da ponudi. Centralni deo Verone je pod zaštitom UNESCO-a pa je tu i sva naknadna gradnja zabranjena – autentičnost i očuvanje nekih od bisera arhitekture je prioritet. Centar  grada počinje kod kapije Portoni della Bra, ulaza u trg Piazza Bra, na kome se i nalazi čuvena Arena di Verona. Zapadnom stranom trga, poznatom kao Liston, nižu se mnogobrojni kafei.

 1. Arena di Verona (VIA DIETRO ANFITEATRO 6/B), sagrađena pre 2000 godina a i danas pruža neverovatan ugođaj svim srećnicima koji imaju priliku da prisustvuju nezaboravnim izvođenjima najpoznatijih opera. Neverovatna akustičnost, potpuno autentičan izgled, izvođenja koja se pamte i zbog kojih se opera zavoli… sve to ćete imati priliku da doživite ukoliko se na ovom mestu nađete u pravo vreme. Savetujemo Vam da na sajtu pogledate raspored izvođenja i uskladite svoje vreme putovanja. Arena prima oko 16 000 posetilaca a ulaznice koštaju od oko 20 eura. Na ovom potpuno autentičnom mestu možete čuti neke od najvećih operskih imena današnjice i pogledati najčuvenije svetske opere.
 2. Casa di Giulietta ili Julijina kuća (Via Cappello 23), još jedna je nezaobilazna tačka kada se obilazi Verona. Čuvena terasa, mesto ljubavi, patnje, čežnje.  Ulazak u dvorište gde se nalazi i Kip Julije se ne naplaćuje ali se ulazak u kuću i izlazak na terasu  dodatno naplaćuju. Često, mesto je krcato turistima pa je i čekanje neminovno. Legenda koju ćete tamo sigurno čuti poziva Vas da dodirom kipa ili ispisom svog i imena voljene osobe obezbedite sebi večnu ljubav. Hm…pa ništa Vas ne košta da pokušate.
 3. Castelvechhio (Corso Castelvecchio 2), zamak sagrađen 1354. godine za dinastiju Skaljeri danas je dom najvećem muzeju u Veroni koji čuva brojne statue, slike, nakit, srednjovekovne eksponate i brojna druga umetnička dela. Zamak je tokom istorije više puta bio oštećen i konačnu restauraciju doživeo je 1975. godine od strane arhitekte Karla Skarpe.

Verona Arena

Trgovi  i crkve Verone

Poznata po brojnim trgovima, Verona i na ovaj način odaje počast svojim slavnim žiteljima, koji su stvarali u ovom gradu . Glavni trgovi su Elbe i Sinjori na kome se nalazi i spomenik Dante Aligijeriju. Tu je i Lamberti toranj  koji je odlično mesto za fotografisanje. Visina tornja od 84m omogućava neverovatan pogled koji se, ukoliko je dan vedar, pruža sve do Austrije.  Inače, Verona se nalazi na reci Adiđe preko koje su izgrađeni mnogobrojni mostovi. Svakako najpoznatiji je Ponte Pietra, kameni most, koji je nakon ratnih razaranja rekonstruisan oko 1950. i to korišćenjem originalnog materijala od koga je prvobitno i nastao (materijal je odmah po rušenju sakupljen, sačuvan i ponovo urađen u most). Tako se čuva autentičnost.

Brojne crkve koje se nalaze  u centralnom delu  Verone, doprinose značaju i lepoti što je kako smo već pomenuli prepoznato i od strane UNESCO –a.

 1. Duomo (Piazza Duomo) je katedrala iz 12. veka ukrašena freskama iz 16. i 17. veka.
 2. Anastasia (Piazza di Sant’Anastasia), najveća crkva u Veroni i primer italijanske gotičke arhitekture.
 3. San Zeno (Piazza San Zeno) je crkva u kojoj se mogu videti freske iz perioda od 12. do 15. veka. Gradnja crkve je počela u 5. veku na mestu gde je bio grob biskupa Zenona. Baziliku odlukuje i zvonik izgrađen 1045. godine.

Šta poneti iz Verone?

Ukusi su različiti, uspomene samo Vi birate ali mi za Vas imamo jedan zanimljiv predlog. Ukoliko ne želite da vreme utošite na obilaske prodavnica, suvenirnica a ipak želite nešto autentično obavezno posetite Instituto Enologico Italiano (Via Sottoriva 7), u centru Verone,  i probajte i kupite neka od najboljih vina koja se proizvode ne samo u pokrajini Veneto već i u celoj severnoj Italiji. U ponudi je preko 2000 različitih vrsta a tu su i stručnjaci koji će Vam dati po koji savet i uputiti Vas u sve pojedinosti ovog mesta.

Kada smo već kod kupovine možda će Vas zanimati na koji način možete uštedeti a ipak sebi priuštiti sve obilaske. U Veroni postoje VeronaCard, propusnice koje koštaju oko 20 eura i koje važe u većini lokaliteta o kojima smo govorili. Takođe, služe i kao karte u gradskom prevozu . Razmislite o kupovini ukoliko planirate obilaske.

Kafea i barova ima na svakom trgu. Tu možete popiti prvu jutarnju kafu ili neki brzi aperitiv pre nego odaberete neki od italijanskih restorana i probate neki od tamošnjih specijaliteta. Pažnju Vam skrećemo na restoran Romeo i Julija (Corso S. Anastasia). Odličan odabir za ručak dobrodošlice ili poslednju večeru pre napuštanja ovog magičnog grada.

Bolonja

Bolonja je još jedan grad na severu Italije koji važi za jedan od najrazvijenijih, važan putni pravac, kosmopolitski grad koji ima bogatu istoriju i dugu tradiciju, prepoznatljivu kuhinju i visok životni standard tamošnjeg stanovništva.
Bolonja je sedište najstarijeg univerziteta na svetu osnovanog čak 1088. godine, koji je bio važno intelektualno stecište srednjovekovne Evrope. Danas, Bolonja je univerzitetski grad, sa 23 fakulteta i  sa oko 100 hiljada studenata koji svake jeseni dolaze u ovaj grad kako bi postali deo istorije i sebi omogućili tu čast da ponesu zvanja baš sa ovog prestižnog univerziteta.

Bolonja danas ima 3 epiteta po kojima je prepoznatljiva. To su: la dotta, la rossa, la grassa ili u prevodu učena, crvena, debela. Pogađate odmah odakle pridev učena, i za crvenu je objašnjenje jednostavno i vezuje se za crvenu boju koja ovde preovladava (fasade, crepovi, cigle) a možemo se setiti i pokreta otpora i tu tražiti analogiju. Što se debljine tiče, kada pređemo na kuhinju i čuveni bolognese sos ili ragu alla bolognese biće Vam jasna i ta povezanost.

Restorani, osterije (mesta gde se jede uz vino u posebnom autentičnom ambijentu) i tratorije koje nude najbolje italijanske testenine su nezaobilazne lokacije kada ste u Bolonji.  Posetite ih u vreme ručka, od 13h-15h ili u ranim večernjim časovima. Ukoliko ogladnite a želite da prezalogajite i nešto s nogu, probajte čuvene kroasane ili fokaću uz kapućino ili espreso u nekom od kafea. Kao desert odaberute tortu od riže, još jedan prepoznatljiv specijalitet sa tih prostora.

Bolonja

Bolonja je delila sudbinu i sa drugim italijanskim gradvima, tako da je i ovde burna prošlost ostavila za sobom brojne istorijske spomenika, kile, palate, crkve. Ratna razaranja, česta paljenja nisu narušila izgled i brojnost ovih građevima pa i u Bolonji postoje brojne lokacije koje treba obići.

 1. Piazza Maggiore je centralni tgr Bolonje na kome se nalaze brojne građevina, čuvena bazilika svetog Petronija, Neptunova fontana, puno kafea gde možete uživati u odličnoj kafi i veličanstvenom pogledu.
 2. Bazilika di San Petronio (Piazza Maggiore) je peta najveća crkva na svetu. Gradnja je započeta još 1390. godine, a završena i osveštana je tek 1954. godine. Planirano je da crkva po svojoj veličini nadmaši hram Sv. Petra u Rimu, ali su sredstva preusmerena na izgradnju univerziteta pa se od takvih planova odustalo. Osim kontroverzi koje su pratile izgradnju, u crkvi se nalazi i freska na kojoj je prikazan Muhamed, što i nije u skladu sa islamskom religijom. Nemojte se iznenaditi ukoliko pre ulaska budete morali da prođete kroz neku vrstu kontrole. Razlog je zaštita od verskih fanatika koje se na slažu sa postojanjem takve slike. Inače u crkvi se nalazi grob Sv. Petronija, zaštitnika Bolonje.
 3. Kule Bolonje. Nekada u Bolonji je bilo više od 150 kula. Gradile su ih uglavnom vladarske porodice i bile su simboli moći i prevlasti. Vremenom, neke su menjale namenu, neke su srušene i danas ih ima svega dvadesetak. Dve najčuvenije – simboli grada su Asineli kula koja je visoka 97m i Garisendi kula koja je visoka 48m i poznata je i kao krivi toranj. Nalaze se na Piazza di Porta Ravegnana.
 4. Biblioteka Sala Borsa (Piazza del Nettuno, 3) je nesvakidašnja biblioteka i medijateka otvorena 2001. Godine. Nalazi se unutar građevine iz srednjeg veka a zapravo predstavlja modernu instituciju gde ćete naći mnoštvo studenata, poslovnog sveta, turista i mešavinu antičke arhitekture i modernog uređenja. Naročito atraktivan deo je providni pod ispod koga se nalze ostaci nekadanjih rimskih građevina. Na ovom mestu se nekada nalazila i berza pa je miks uticaja prosto neverovatan.
  Ponuda je raznolika. Tu su knjige, časopisi, muzičke zbirke, dvd kolekcije, videoteka, mape i topografske karte – sve ukupno oko 250 hiljada predmeta. Naravno tu je i internet kafe.
 5. Univerzitet u Bolonji – Alma Mater Studiorum (Via Zamboni, 33). Najstariji univerzitet osnovan 1088. Amfiteatri, čitaonice, hodnici – sve svedoči o neverovatnim istorijskim činjenicama koje se vezuju za ovo mesto – čuveni studenti i profesori koji su nekada sedeli baš u tim stolicama. Ne propustite da obiđete učionicu gde se predavala anatomija koja još uvek ima autentičan izgled.

Firenca

Grad umetnosti, grad muzej, grad koji svedoči o moći Medičijevih. Nemoguće je pobrojati sva mesta koja treba posetiti, gotovo da svaka ulica ima šta da ponudi. Bilo da samo šetate Firencom i divite se arhitekturi, obilazite znamenitosti sa mapom u ruci, pijete kafu u nekom od kafea ili degustirate čuvena vina, vreme provedeno u ovom gradu biće nezaboravno.

Sama pomisao na to šta Vas sve okružuje, pogled na neke od sigurno najlepšig građevina sveta sa ništa manje značajnom istorijskom pozadinom, učiniće da se osetite zaista privilegovano i nadahnuto.

Možda najvrednija umetnička zbirka, biseri renesansne umetnosti, trgovi koji svedoče o istorijskim događajima.

 1. Firentinska katedrala, Duomo ili Santa Maria del Fiore pravo je remek delo u renesansnom stilu i najpoznatija građevina u Firenci prepoznatljiva po svojoj veličanstvenoj kupoli. Datira iz 13. veka, kada je započeta gradnje koja će biti završena tek 170 godina kasnije. Današnji izgled dobija u 19. veku. Ispod Brunelleschijeve kupole naslikan je Posljednji sud, 3600m kvadratnih velika slika na kojoj se radilo čak 11 godine. Lepota ove građevine mora se lično doživeti, pomenućemo samo da je kao materijal spoljašnje fasade korišćen zeleni, roze i beli mermer. Ovo je treća najveća crkva na svetu (153 metra široka i 90m visoka) koja je u vreme gradnje bila najveća.  Možete se popeti i do kupole do koje vode 463 stepenika i tamo zabeležiti neverovatne fotografije. Pogled je veličanstven.

Kako biste mogli da planirate posetu, obavezno pogledajte kada to možete učiniti. U zavisnosti koji deo posećujete ulaz može biti besplatan ili može iznosti do 10 eura. Nažalost, muzejski deo je zatvoren i prema najavama biće otvoren u novembru 2015.

 1. Galerija Uffizi (Piazzale degli Uffizi 6),galerija i muzej čija je gradnja započeta 1560. a završena tek 21 godinu kasnije. Ovde se čuvaju dela Botticellija, Giotta, Leonarda, Michelangela, Rafaela ili Tiziana i svakako najpoznatije deloBotticellijevo Rođenje Venere. To je ujedno i najposećenije mesto u muzeju, čuvena Sala del Botticelli. Pomenućemo još i Sobu 15 posvećenu Leonardu da Vinčiju koju morate posetiti. Radno vreme je od 08:15h – 18:50h, osim ponedeljka koji je neradan dan. Redovna cena ulaznice je oko 6,5 eura.
 2. Palata Vecchio (Piazza della Signoria), izgrađena u 13. veku, podseća na utvrđenje sa tornjem. Inače Piazza della Signoria je trg za koji se može reći da je nekada bio glavni politički centar nekadašnje Firentinske republike, pa je zgrada prvobitno bila gradska većnica.

Ulaz se plaća oko 6 eura i unatra se mogu videti bogato ukrašeni zidovi, pozlata, brojna umetnička dela. Možete videti kancelariju Makijavelija, mape iz različitih perioda, veliki globus, a za vreme sunčanih dana se možete popeti i do vrha tornja do koga vodi 418 stepenika.

Na pomenutom trgu, koji je centar zbivanja Firence, i gde se nalazi Caffè Rivoire, jedan od poznatijih kafea, mogu se videti i kopije nekih od najpoznatijih statua (uključujući i Mikelanđelovog Davida).

Duomo Santa Maria del Fiore

 1. Galleria dell’Accademia (Via Ricasoli 60), u kojoj se nalazi čuveno umetničko delo – Mikelanđelov David. Redovi ispreg galerije su često dugi ali svakako da se čekanje isplati kako bi se videla najpoznatija statua na svetu. I to naravno nije sve, očekuje Vas mnoštvo drugih umetničkih dela umetnika kao što su Andrea Orcagna, Taddeo Gaddi, Domenico Ghirlandaio, Filippino Lippi i Sandro Botticelli, kao i Muzej muzičkih instrumenata koji je deo kompleksa od 1966. Ulaz je oko 6,5 eura.
 2. Palata Pitti (Piazza dei Pitti) je građevina burne istorije koju je prvobitno naručio bankar Luca Pitti 1457. ali je do njenog završetka bio primoran da je proda porodici Mediči koja je dodatno proširuje i pridodaje joj i vrt Boboli koji je i danas atrakcija. Nakon njih, palata je bila i dom Savoj familije. Danas je dom više muzeja i ima oko 140 unutrašnjih prostorija. Tu se nalaze Museo degli Argenti, Galleria Palatina, na drugom spratu se nalazi Galleria d’Arte Moderna. Tu je i Galleria del Costume.  Eksponati koje možete videti uključuju srebro, porculan, kostime, kočije…Ulaz je oko 12 eura. Unutar Boboli vrta  preporučujemo Mali otok (L’Isolotto), Neptunovu fontanuAleju čempresa i Veliku špilju (La Grotta Grande).

Religijski objekti u Firenci, kao i galerije i muzeji , se ne mogu gotovo ni nabrojati. Svaka crkva ili katedrala na svoj način oslikava period u kome je nastala, svedoči o mnogobrojnim uticajima koji su se prožimali na ovim prostorima i svakako je vredna obilaska. Nabrojaćemo samo neke, možda najpoznatije, a o lepoti prosudite sami.

Basilica di Santa Maria Novella (Piazza di Santa Maria Novella 18)- bazilika koja krije neprocenjiva umetnička blaga. Možemo izdvojiti  freske Domenica  Ghirlandaioa. Građena je od 13. do 15. veka.  Postoje dva ulaza (glavni i onaj preko puta železničke stanice). Možete je posetiti u periodu od 9h – 17:30h. Vikendom od 11 h.  Tura obilaska uključuje obilazak Muzeja  i to sledećih delova:  Cloister of the Dead, Green Cloister, Spanish Chapel, Ubriachi Chapel and Refectory,  kao i obilazak bazilike i groblja  “Avelli”.

Bazilika San Lorenzo (Piazza San Lorenzo) ,izgrađena 1425. i još uvek nedovršena. Tvorac konačnog izgleda trebalo je da bude Mikelanđelo, ali njegov dizajn nikada nije i realizovan. Danas je mesto gde su sahranjeni mnogi članovi porodice Mediči. Ulaz je oko 4,5 eura a možete je obići od 10h – 17:30h.

Iako je ceo grad svojevrstan muzej, treba pomenuti i neke nove umetnike. Za sve one koji žele da provere kako se razvija moderna umetnost Firence preporuka je da posete galeriju Alessandro Bagnai (Via del Sole 15r) kao i Biagiotti Arte Contemporanea (Via delle Belle Donne 39r).

Ponte Vecchio

Ne zaboravite da napravite pauzu i osim u umetnosti uživate i u dobrim zalogajima.

I ovde je konkurencija neverovatna. Možete birati brzu franu, uživati u italijanskim specijalitetima, internacionalnoj kuhinji ili se odlučiti za brze zalogajčiće dok degustirate vina u živopisnim vinarijama. Nemojte propustiti ni noćni život Firence kada se grad koji danju živi pomalo nostalgičnim životom i u prvi plan stavlja nasleđe prošlih vremena transformiše u urbanu sredinu gde neki novi koncepti zabave dobijaju primat. Pomenućemo Tamero pasta bar (Piazza Santo Spirito) gde možete probati italijansku kuhinju, otići na kasnu večeru ili se uz čašu odličnog vina zabaviti do kasnih noćnih sati. All in one!

Za kraj, za sve one koji sa nestrpljanjem očekuju i šoping vodič, evo informacija. Ukoliko niste od onih koji odmah idu u centralne ulice ili šoping centre, preporučujemo deo Firence Santo Spirito južno od reke Arno. Tu su smeštene projne dizajnerske prodavnice i showroom- ovi gde možete sebi obezbediti i po koji unikatni komad. Prodavnice ručno izrađene obuće sa tradicijom dugom 4 generacije, po meri sašiveni komadi odeće, unikatni nakit.

Ukoliko ipak iz Firence želite da ponesete neki komad velikih svetskih brendova (kojih ovde ne manjka) možete posetiti Barberino Designer Outlet (koji se nalazi na 30 minuta od Firence) gde na jednom mestu možete naći bogatu ponudu uz popuste  i sniženja. Veliki broj prodavnica nalazi se i u samom centru Firence , pokraj Katedrale Duomo, kao i u blizini železničke stanice,ne možete ih ne primetiti. Uobičajeno radno vreme je do 20h, uz napomenu da postoji običaj da se prodavnice zatvaraju za vreme ručka  od 12h do 15h. Nedelja je uglavnom nedaran dan.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom o privatnosti
U redu