Vodič kroz Krakov

Magični studentski centar i nekadašnja prestonica Poljske

Krakov je destinacija koja je svakako na listi obaveznih tačaka na mapi Evrope koju morate posetiti. Od 1978. godine Krakov je i na listi svetske baštine UNESCO-a, tako da je to samo još jedna potvrda više da je ovo putovanje koje sebi morate priuštiti. Nadamo se da će Vam ovaj kratak vodič kroz Krakov biti samo dodatna inspiracija da se spakujete i krenete.

Magični grad –  sve prisutniji naziv za Krakov, inače drugi po veličini grad na jugu  Poljske, u podnožju Karpata, i nekadašnja prestonica Poljske. Mnoštvo restorana, barova, Stari deo grada čine da se zaista i osetite magično, naročito ako Krakov posetite u vreme novogodišnjih praznika. Grad koji prihvata svoju ulogu sve značajnije turističke destinacije, ima do savršenstva razvijene sve oblike informisanja, prevoza i drugih pogodnosti za mnogobrojne turiste. I ovde postoji turistička kartica, koja osim besplatnog prevoza, omogućava i ulazak u brojne muzeje i popuste u nekim barovima i restoranima. Ukoliko planirate da u svojoj režiji razgledate grad, može biti zaista korisna investicija.

Značajno je pomenuti da sve informacije možete dobiti u njihovom  Info centru (InfoKraków) koji radi od 9h do 19h svakoga dana.

Zamak Krolewski Krakov

Šta ne propustiti:

  1. Stari deo grada i trg Kraków’s Rynek jedan je od najvećih i najlepših evropskih trgova i prva stanica za svakoga ko krene u obilazak. Ceo taj deo grada odiše srednjevekovnim stilom, uvek je krcat turistima, a posebno mesto zauzimaju : Wawel zamak i Mariacka bazilika.
  2. Wawel zamak zauzima značajno mesto u formiranju nacionalnog identiteta Poljske i poznat je kao stub kulturnog i političkog razvoja od kraja 16. veka. Danas je pretvoren u muzej sa pet odvojenih postavki koje oslikavaju različita razdoblja. Kako je ovo i jedna od najvećih turističkih atrakcija, savetujemo rani dolazak kako biste sebi obezbedili ulaznice.
  3. Wawel katedrala je takođe deo ovog kompleksa. Ulaz u katedralu je besplatan ali obilazak nekih delova se plaća (kraljevske grobnice i Muzeja koji ne radi nedeljom i praznicima). Istorija katedrale prati istoriju razvoja Poljske, svedoči o svim događajima, sabira dela nekih od najznačajnijih umetnika, pa se može reći da je ovo mesto, kako duhono stecište tako i svojevrstan umetnički kutak. Kao godina izgradnje može se pomenuti 1140. ali je nakon toga katedrala doživela požar u kome je sačuvana samo kripta Svetog Leonarda.
  4. Život i stradanje Jevreja je još jedan segment iz bogate i burne prošlosti ovog grada, pa tako svi oni koji žele da saznaju više mogu obići okrug Kazimierz i neku od sinagoga. Mi Vam skrećemo pažnju na Staru sinagogu (Szeroka 24) izgrađenu 1495. godine, kao i Veliku sinagogu koja se nalazi u neposrednoj blizini . Zanimljivo je da je ovaj okrug bio i scenografija za film Šindlerova lista.
  5. Rudnik soli Velička (Daniłowicza 10) koji radi bez prekida još od srednjeg veka i prostire se na čak 300km dok je kop dubok 327m. Takođe je uvršćen na listu Svetske kulturne baštine. Inače, so iz rudnika ima i terapeutska dejstva i koristi se u medicini. Postoje različite vrste obilazaka: Klasična turistička tura, nešto ekstremnija Rudarska tura, tura prilagođena deci… U “slanim” prostorijama rudnika održavaju se i prijemi, zabave, konferencije, pa i koncerti pa se može reci da rudnik ima i veliki kulturni značaj. Najpoznatija prostorija je “Varšava” koja se nalazi na 125 metara dubine, gde se već tradicionalno  organiziraju novogodišnji bal i koncert.

Rudnik soli Krakov

Univerzitetski centar:

Krakov je poznat i kao grad studenata. Zato ne propustite da obiđete i Collegium Maius (ul Jagiellońska 15). To je najstarija univerzitetska zgrada u Poljskoj, izgrađena u gotičkom stilu i potiče iz 15. Veka. U dvorište se može slobodno ući. Unutrašnjost krije mnogobrojne umetničke predmete kao što su kopije osnivačkih dokumenata univerziteta, brojni naučni instrumenti iz predhodnih epoha, filski materijal i drugo. Ovaj univerzitet su pohađali i Nikola Kopernik , Karol Wojtyła, kao i papa Jovan Pavle II.

Za one koji ne propuštaju šoping:

RYNEK GŁÓWNY je najveća tržnica koja okuplja najveći broj ljudi, i domaćeg stanovništva i turista i tako je od davnina.  Još od srednjeg veka, Sukjenjice je mesto koje je simbol za trgovinu, naročito odećom. I danas se u ovoj velikoj dvorani u renesansnom stilu nalaze mnogobrojne prodavnice. Na spratu je Galerija poljskog slikarstva iz XVII i XIX veka, gde se nalazi i čuvena slika Leonarda da Vinčija „Dama s hermelinom”.

Osim ovog mesta, morate posetiti ulice Florianska, Grodzka i Szewska, u kojima se nalaze najpopularnije prodavnice koje nude visokokvalitetne proizvode. Nemojte zanemariti ni uličice oko Glavnog gradskog trga, zatim okolinu parka Planty koji okružuje Stari grad, i ulice Karmelicka, Dluga i Starowislna.

Postoje i dva tržna centra u centralnom delu: Galeria Krakovska, odmah pored železničke stanice i na par minuta hoda od glavnog trga i Galeria Kazimierz koji se nalazi na obali reke Visle. Oba šoping centra, osim prodavnica imaju i restorane i kafee.

Ukoliko želite da svoj boravak prilagodite i mnogobrojnim manifestacijama koje se ovde odvijaju kalendar događaja će Vam biti pravi izvor informacija.

Ukusi i mirisi:

Ono što ćete sigurno želeti je i da probate nešto od tradicionalnih jela karakterističnih za ovo područje Evrope. Njihova kuhinja se razvijala pod uticajem Austrougara i centralnoevropskih naroda. Ono što se može kupiti svuda je popularni đevrek, kao i posebna vrsta sira koji potiče sa Tatri. Karakteristične su i supe i to od cvekle ili raži i posebna vrsta knedli (pierogi) koje se služe sa različitim punjenjima.

Iako se možda stiče utisak da je Krakov više mesto koje ima šta da ponudi onima koji žele sa još jednom prođu stazama prošlosti, ipak samo podatak da se u ovom gradu nalazi možda i najveća gustina barova u Evropi odmah menja sve. Da, Krakov je mesto i za zabavu, i za one koji uvek nađu vremena i za dobar večernji izlazak. Proverite zašto je ovo toliko popularna destinacija i među mlađom populacijom.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom o privatnosti
U redu