Vodič kroz Veneciju

Venecija - Grad mostova i golubova, grad gondola i gondolijera, romantike i ljubavi

Grad na vodi, grad mostova i golubova, grad gondola i gondolijera, romantike i ljubavi. Legenda kaže: poljubite voljenu osobu tokom vožnje gondolom i to baš u trenutku kada prolazite ispod nekog od mnogobrojnih mostova i Vaša ljubav će zauvek trajati.

Mi Vas vodimo na vikend u Veneciju, sasvim dovoljno za jednu večnu ljubav. Znamo da ćete pronaći i vremena za šetnju i  obilaske, pa zato informacije o tome šte ne propustiti dođu kao must have.

Sledi kratak vodič!

Možete uživati u Veneciji u kojoj sve vri, trgovima prepunim turista upravo izašlih iz gondola, ljudi koji sa svojim kamerama traže još jedan odličan kadar dok okruženi neverovatnim građevinama koje kriju neka od najpoznatijih umetničkih dela, žure da ugrabe svaki detalj pre nekog napuste ovaj grad. Ipak, ukoliko želite doživljaj Venecije koja je samo Vaša, birajte one delove dana kada je sve još naizgled mirno, kada se pije prvi espreso i ništa još ne ukazuje da će uskoro sve biti krcato, možda tek pristiglim turistma. A zamislite tek kada se u Veneciju uselii i duh Venecijanskog filmskog festivala i veo glamura obavije ionako misične ulice.

Ne, nemojte zamišljati, pridružite nam se.

Izgrađena na preko 100 malih ostrva, između kojih vijuga 180 kanala, čije obale spaja preko 400 mostova – Venecija je mesto koje sa ponosom čuva  nekoliko stotina palata i preko 90 crkava, i sve to je sa pravom deo svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a.

Arhitektura Venecije

Piazza San Marco je jedan od najlepših svetskih trgova, inače duhovni i kulturni centar Venecije. Trg je gotovo uvek krcat turistima koji ne propuštaju priliku da vide ovo zaista čarobno mesto. Ovo je i najveći trg – piazza, dok su svi ostali dosta manji, pa ih nazivaju campi. Leto ili zima, duge večernje šetnje ili novogodišnja euforija, trg je centar svih zbivanja.

Venecija

Na trgu se nalazi Basilica di San Marco koja potiče iz 9. veka. Mnogo puta je kroz istoriju rušena i obnavljana, mnogi su želeli da baš oni postanu zabeleženi donatori, pa je veremenom  postajala sve raskošnija i autentičnija. Danas je samo jedan deo otvoren za posetioce. Kako biste isplanirali obilazak, koji ne traje duže od 10 minuta,  ovde možete videti i preporučena pravila ponašanja kao i vreme kada su posete omogućene.  Inače, ovo mesto je bilo i ostalo pravi raj za mnogobrojne umetnike iz čitave Evrope koji su tu stvarali, donosili i ostavljali različite uticaje.

Muzej lepih umetnosti, Gallerie dell’Accademia, (Campo della Carità 1050) pruža uvid u venecijansko slikarstvo u prostoru koji je sargađen u vreme Napoleona,  1807. godine. Radno vreme je od 8:15h do 19:15h. svakim danom osim ponedeljka popodne. Ulaz se naplaćuje i cena varira u zavisnosti od trenutne postavke.

Peggy Guggenheim Collection (Palazzo Venier dei Leoni 704), kolekcija sadrži najveća dela  umetničkih pravaca poput kubizma, futurizma, evropske apstrakcije, avangarde, surrealizma. Samo ćemo pomenuti umetnike kao što su: Picasso,  Braque, Duchamp, Léger, Severini , Picabia, Mondrian.

Preporučujemo Vam da posetite još dva muzeja , CA’ REZZONICO (Fondamenta Rezzonico, Dorsoduro 3136) muzej Venecije 18. veka, gde se na višim spratovima nalazi Museo del Settecento koji prikazuje Veneciju tokom 1700. – tih godina. Drugi muzej je CA’ D’ORO (Cannaregio 3933). Muzej su konstruisali Giovanni i Bartolomeo Bon između 1428. i 1430. godine za Marino Kontarinija, koji je želeo građevinu po ugledu na Neronovu zlatnu palatu u Rimu. Poslednji vlasnik, Baron Giorgio Franchetti, ostavio je  Ca’ d’Oro gradu, sa svim antikvitetima, skulpturama i slikama koje danas čine postavku galerije Franchetti.

Za nas posebno značajna je Santa Maria Della Salute (Punta della Dogana), crkva opevana u pesmi Laze Kostića. Ulaz u crkvu se ne naplaćuje, ali obavezno posetite i Sacrestia Maggiore, gde se nalaze dela Ticijana i Tintoretija.

Duždova palata, Palazzo Ducale (Piazzetta San Marco), opisana kao „Gotička fantazija u roze belom mermeru“ simbol je moći i prosperiteta Venecije. Sadašnji izgled dobija 1340. godine, a najupečatljiviji elementi sagrađeni su u 15. veku. Bila je centar političke moći Venecijanske republike. Prema odluci italijanske vlade 1923. godine postaje muzej otvoren za javnost.  U palatu možete ući od 8.30h – 17.30h. Palata je Mostom uzdaha (Ponte dei Sospiri) povezana sa zatvorom. Legenda kaže da je most dobio ime po uzdasima zaljubljenih parova koji bi se upravo na tom mjestu poljubili. Nešto manje romantična priča akcenat stavlja na svrhu mosta i zatvor do kog je vodio, pa je prelazak preko njega bio i poslednji pogled na slobodu za sve osuđenike. Kao jedan od retkih zatvorenika koji je uspeo da  pobegne iz ovog zatvora navodi se slavni ljubavnik Kazanova.

Gondole i gondolijeri

Čak i oni koji nikada nisu posetili Veneciju, na pomen gondola, imaće jasnu asocijaciju. Poseta Veneciji jeste možda i jedinstvena prilika da uživate u ovoj, pomalo i nostalgičnoj vožnji. Ipak, moramo Vas upozoriti da ova aktivnost nije nimalo jeftina i da ukoliko baš niste to oduvek želeli (ili osoba do Vas nije potpuno zaljubljena u laganu vožnju kanalima),da možda ipak razmislite još jednom. Imate i alternativu, možda malo manje romantičnu i ne toliko intimnu, ali svakako ekonomičniju. To je traghetto, prevozno sredstvo slično gondoli, koje prevozi turiste duž Grand kanala, prolazi pored svih ključnih mesta u gradu i znatno je jeftinije.

Venecijanske maske

Na ovaj način možete obići čuveni Kanal Grande, najduži kanal i njihovu najpoznatija “ulicu” , najprometniju  vodenu saobraćajnicu koja deli stari deo grada. Najpoznatiji most preko Kanala Grande je most Rialto (Ponte di Rialto). Most je izgrađen u 16. veku, tvorac  je Antonio da Ponte . Nakon što je most sagrađen, sumnjalo se da će se održati, čak se mislilo da će se srušiti, Ipak, most i dan danas stoji i svakodnevno prima brojni turiste.
Duž kanala se nalazi veliki broj kafića i restorana, prodavnica sa suvenirima, tezgi, koje su u vreme karnevala prepune maski i kostima. Uz Kanal Grande sagrađene su i mnoge palate, a uz druge sporedne kanale nalaze se brojne crkve i zgrada opere.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom o privatnosti
U redu